Az AVS technikáról

Fény-hang készülékek
A fény-hang stimulációs készülékek elektronikus eszközök, amelyek ritmikusan pulzáló fény- és hangimpulzusaikkal befolyásolni tudják a használójuk agyhullám-aktivitását (EEG aktivitás). Segítik a relaxálást, így vissza tudják állítani az agy természetes ritmusait. Segítségükkel létrehozhatunk mély relaxációt, figyelem-koncentrációt, különböző megváltozott tudatállapotokat, stb.
Ezek lehetnek stresszoldó-, meditatív-, közérzetet vagy hangulatot javító-, gyógyulást gyorsító-, vagy éppen tanulást segítő állapotok. Rendszeres, szakszerű használatukkal az agyműködés harmónikusabbá válik. Általában fokozódik a koncentráció-készség; erősödik az immunrendszer; enyhül a depresszió; javul az alvás és a stressztűrő- képesség; gyorsabban fejlődnek a tanulási készségek, jobb lesz az általános lelki állapot.
Működtetésük egyszerű. Hatásukban évezredes megfigyeléseket és évszázados orvosi kutatások eredményeit használják fel.
Magyarország területén a fény-hang készülékek nem számítanak orvosi műszernek. Így bárki, engedély nélkül vásárolhatja és üzemeltetheti őket otthoni használatra, vagy humán területű munkája hatékonyságának növelése céljából.
 

Egy kis történelem
A pulzáló fények hatásának megfigyelése a Krisztus utáni második évszázadig nyúlik vissza. Orvosi használatuk 1800-as évek közepe-végén már kutatás jelleggel megjelent. Az elektromosság mélyebb megismerése folytán az emberi test elektromos tulajdonságainak vizsgálatával pedig professzionális jelleget öltött. Említhetjük itt Hans Berger orvost, aki 1929-ben megalkotta az Elektro Enkefalográfot (EEG). Az "agyhullám" elnevezést például neki köszönhetjük. Ő fedezte fel és nevezte el a nyugodt tudatállapotra jellemző "alfa" aktivitást, a figyelemmel teli "bétát". Foglalkozott még a mélyebb tudatállapotokkal is, elsősorban azokkal, amelyek az alvás során fordulnak elő. EEG-vel  ma is könnyűszerrel követhetjük az agy működésének állapotait. A fény-hang készülékek által kiváltott tudatállapot-változásokat látványossá tehetjük.

A fény-hang készülékek történetében igen fontos momentum volt az is, amikor 1839-ben felfedezték, hogy bizonyos hangok is rendelkeznek agyhullámokat befolyásoló hatással. Ezek a fényhez hasonlóan mintegy kiegészítik annak hatását.
A hatvanas években született tudományos írások részletesen tárgyalják a pszichés működésre gyakorolt jótékony hatásokat.
Eltelt pár évtized, amely a titkolódzás homályába vész. Találhatóak olyan feljegyzések, amelyek szerint a módszert nem-polgári területeken alkalmazták (űrhajósok kezelése a súlytalanság okozta fiziológiai változások ellen; vadászpilóták figyelmének csúcsformába hozása; akarati befolyásolás).*
A témát kutató találkozhat olyan cikkekkel, amelyek tudatmódosításról szólnak a hidegháború ideje alatt, stb.
Az elektronika fejlődésével az 1980-as évek közepétől megjelenhettek a hordozható- és a kézi fény-hang készülékek is. Ez jelenetette az igazi forradalmat. A legfejlettebb országokban kereskedelmi forgalomba kerültek az első fény-hang stimulációs készülékek, amelyeket már lakossági célra fejlesztettek. Az ezekhez adott használati utasításban szerepelnek a különböző tudatállapotokhoz tartozó leírások. Melyik programot használjuk, amikor rossz a kedvünk (depresszió), amikor pattanásig feszültek az idegeink (stresszoldás). Melyiket ahhoz, hogy jobban aludjunk, vagy éppen a nehezen tanuló gyereknek melyiket futtassuk le, stb. Azt is megmondják, hogy melyik programot melyik napszakban használjuk, hogy annak a kívánt hatása legyen.
A nyolcvanas évek közepétől a "CoCom lista" embargójának tiltó hatálya alól kikerültek azok a berendezések, amelyek közvetlenül nem haszálhatóak hadászati célokra. A Commodore játék-számítógépek és a video magentofonok mellett Nyaugat-Európa felől érkezhettek már különböző fény-hang készülékek is.
Magyarországon a szóbeszéd szerint elsőként a bűnüldözésben használták tudatmódosítási célokra. Később, 1987-től alternatív nyelviskolákban találkoztunk fény-hang készülékekkel (pl. NonStop, Relaxa). Sikere miatt ma is megtalálhatóak (barainturbo, agyturbo, rexamo - stb.) Hatékonyságuk leginkább annak köszönhető, hogy a gépek segítségével tartósan fenn tudják tartani azt a tudatállapotot, amelyben intenzíven lehet tanulni. Ez természetesen nem különleges dolog, hiszen mindannyiunknak vannak olyan helyzeteink, amikor nagyon jól megy a tanulás, olvasás, stb. Abban különleges, hogy ezt az állapotot gyakorlatilag bármelyik napszakban, a hét minden napján meg lehet vele valósítani. Az így kialakult állapot alig függ attól, hogy mennyire vagyunk fáradtak, feszültek, motiváltak, stb.
 

AVS és Agytréner
Nem sokat kellett már várni, s egy újabb generációs fény-hang készülék jutott el hazánkba. Ez volt a kanadai Comptronic Inc. által gyártott DAVID család. Ez ma is kapható, s a világ egyik legsikeresebb készülékcsaládja. Ennek magyarországi importőre, - találóan - "agytréner" néven kezdte emlegetni, mivel az eredeti neve nehezen fordítható magyarra. Kiváló munkássága nyomán sokak ezen a néven ismerik a fény-hang stimulációs készülékeket. Ebből az iskolából származnak még a "Fény-hang stimuláció", "Agytréning", "AVS-Relaxáció", "CFR" (Célzott Frekvenciás Rezonancia / Relaxáció), a "TT" (Tudati Technológia), vagy éppen a "TRMT" (Tudományos Relaxációs Meditációs Technológia) kifejezések is. Ezek mind a fény-hang készülékekkel végzett humán tevékenységek elnevezései. Van, aki "Mentális komputernek" nevezi. Találkozunk még a téma nemzetközi irodalmában a "Mind Machine", az "AVS" (Auditory Visual Stimulation) és "AVE" (Audiovisual Entertainment) nevekkel is. A tudományos és orvosi írások leggyakrabban "photic stimulation"-nek, vagy "photo-acoustic stimulation"-nek nevezik a techikát. Mindezek közül mi gyakran használjuk az AVS rövidítést, amely magyarul "Audiovizuális Stimuláció"-ként vonult be a használatba.
Az 1990-es években elkezdtek az országba beáramlani új vallások, lelki irányzatok, kulturális és spirituális hatások. Az ősi kultúrák ima- és relaxációs technikáit is megismerhette a magyar lakosság. A Transzcendentális Meditáció, Jóga, Agykontroll és még sok más aktív relaxációs technika vált ismertté, amely megváltozott tudatállapotot tudott előidézni a művelője számára. Egyre többen tapasztalták, hogy rendszeres gyakorlással testi-lelki jó közérzet érhető el. Javulnak a fizikai- és mentális képességeik. A fény-hang stimulációs készülékekkel történő relaxáció vagy meditálás gyakorlatilg ugyanazt a hatást fejti ki, mint az aktív meditáció. Egyetlen fontos különbséggel: az AVS készülék bármikor segít elérni a kívánt tudatállapotot. Akkor is, amikor nem lenne erőnk elvégezni a relaxációs gyakorlatokat, mert betegek, vagy éppen idegesek vagyunk. A legnagyobb szükség pedig éppen ezekben a kritikus időszakokban van a nyugodt lelkiállpotra, józan ítélőképességre, elégséges alvásra, stb.
Például az Agykontroll hivatalos oktatói maguk is élnek az AVS technika adta kiváló lehetőségekkel nehezebb életszakaszaikban.
Ma már sokféle fény-hang készülék kapható Magyarországon. Mindenki kedvére válogathat a hobbi kategóriástól a professzionálisig, a játékszertől a legjobb hatásúig.
A hatékony használatoz alapvető, hogy az agy fiziológiájának és aktuális állapotának megfelelően használjuk a készüléket. Egyébként nem több, mintha relaxálnánk.