Gyakran feltett kérdések

Milyen idős kortól lehet használni az AVS készülékeket?
Alsó és fölső korhatár sincs. Egyetlen ok, amiért 3-4 éves kor alatt ritkán használják, hogy a kis gyermekek nem szeretnek egy helyben ülni sokáig. Pláne nem egy monoton ritmusokat adó géppel a fejükön, csukott szemmel :-)

Mikor melyik programot használjam?
A készülékekhez kapott használati utasítások tartalmaznak útmutatást a programokra vonatkozóan. Relaxáláshoz, meditáláshoz, vagy a mentális fittség eléréséhez nincs is szükség több információra. Ha azonban terápiás céllal szeretné valaki használni, érdemes tapasztalt szakember tanácsát kérni. Olyankor különösen, ha gyógyulás támogatására akarják használni. Ilyenkor AVS technikát alkalmazó orvost, gyógypedagógust, természetgyógyászt, stb. érdemes megkeresni.

Vannak-e mellékhatásai az AVS használatának?
Tudtunkkal nincsenek. Legalábbis károsakról nem számolt be egyetlen tudományos vizsgálat sem. Kizárólag olyan maradandó hatásokról van tudomásunk, amely a képességek javulásáról tanúskodnak.

Hányszor lehet használni naponta?
Az elérni kívánt céltól függ, hogy heti 2-3, vagy éppen 5-7 alkalommal kell használni. Néhány speciális esetben naponta kétszer is szükséges használni. Többször nincs értelme.

Lehet a fény-hang terápiát túladagolni, vagy tőle függővé válni?
A fény-hang stimuláció fordított hatású, mint a drogok. Általában a terápia kezdetén kell a legtöbbet használni. Bizonyos célok elérése után azonban már egyre kevesebb szüksége van rá az agynak, tehát rítkítani kell a használatát. Alvázsavarok kezelésénél például csak abban az időszakban kell használni, amikor a probléma fennáll (stresszes időszak, krónikus betegség, stb.).
A legtöbb születéskori agyi sérülés esetén az intellektus bizonyos fokú működési foka csak akkor tartható fenn, ha folyamatos az agyi képességek fejlesztése. Ilyenkor például nem tanácsos abbahagyni az AVS használatát sem.

Miben jobb egy drágább gép?
A fény-hang stimulációnál a készülékből érkező impulzusok tulajdonságai határozzák meg a hatás intenzitását. Maguk a jelek és a ritmus határozzák meg, hogy egy program milyen hatást fejt ki. A professzionális gépek esetében a jelek impulzustechnikai formája (szinuszos, telítésbe menő szinusz, háromszög, stb.) jobban illeszkedik a felhasználás igényeihez, céljaihoz. Ezen kívül a beépített programjai valódi tudományos alapossággal készülnek. Tehát a hatásuk is egyértelműen jobb. Ezért kerülnek többe.

Okozhat a készülék rosszullétet, vagy betegséget?
Nem hallottunk olyanról az AVS technika 27 éves polgári alkalmazása alatt, hogy bármilyen betegséget is okozott volna a fény-hang készülék használata.
A fényérzékeny eskórban (fotoszenz epilepszia) szenvedőknél sajnos beindíthatja a görcsrohamokat, ezért nekik egyáltalán nem ajánljuk a fénystimulációs goggli (szemüveg) használatát.
Azok, akik pszichoaktív gyógyszert szednek (nyugtatók, antidepresszánsok); legális-, vagy tiltott drogokat használnak; esetleg rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt fogyasztanak, stb., érzékenyebbek a fény-hang készülékek által létrehozott impulzusokra. Az első néhány alkalommal lehetséges kis szédülés, fejfájás. Meg kell szoknia az agynak, hogy a készülékkel együtt működjön. Érdemes csökkenteni a fényerőt és a hangerőt olyan szintre, hogy az még kényelmes, kellemes legyen.

Ha epilepsziás a gyerekem akkor egyáltalán nem használhat fény-hang készüléket?
Óvatosnak kell lenni a fény-hang készülékek alkalmazásakor, ha valakinek már volt rohama. A biztos megoldás, ha orvosi EEG vizsgálaton vesz részt a gyerek. Ott ugyanis megvizsgálják, hogy az epileptogén hajlam milyen módokon váltható ki, beleértve a pulzáló fényeket is. Egyébként a fotoszenzitív epilepszia orvosi megállapítása az AVS készülékekhez hasonló stroboszkóppal történik. Ha az orvosi EEG vizsgálat szerint nincs fényérzékenység, akkor használható a fény-hang készülék.
Ha az epilepszia villogó fényre is érzékeny, akkor kizárólag a fejhallgatón keresztüli hang-stimulációt lehet használni az ő esetében. A hatás kicsit talán enyhébb és később is kezdődik, de érdemes használni.

A fény-hang készülékek orovosi műszerek?
A fény-hang stimulációs (AVS) készülékek Magyarország területén nem orvosi/egészségügyi műszerek. A használatuktól önmagukban nem várható gyógyulás.
A fény-hang terápiában a készülék a terápiás folyamat egyik segédeszköze, amely "csak" gyorsítja a gyógyulást.

 

A