Akik csak korlátozottan használhatják az AVS fény-hang készülékeket

Egyetlen olyan betegségről tudunk, amellyel élőknél veszélyes rosszullétet okozhat a fény-hang készülékek használata: ez a fényérzékeny epilepszia (photosensitive epilepsy).

Maga a fény-hang stimuláció nem okoz epilepsziát, csak kiválthatja a már meglévő betegség tüneteit.

Az epilepsziának sok oka lehet. A tudomány nem talált még minden esetben kielégítő magyarázatot. Egy-egy rosszullét (roham) esetén a szédüléstől, kettőslátástól az ájulásig és a rángógörcsökig sokféle tünete lehet. Sokszor az sem derül ki, hogy mi váltja ki a rohamot. Általában húsz éves koráig előjön annál, akinek ilyen betegsége van. Az epilepsziák egy része a villogó fénytől is aktiválódik. Ez a fajta inger sok helyen előfordul: fénycsövek villogása, televíziós képernyők, számítógép monitorok, játékok, okostelefonok kijelzője, diszkófények (stoboszkópok). De utazáskor, ha a fák közül sütő nap fénye a szemre vetődik, vagy fényképezőgép vakuja erős, azok is előidézhetnek ilyen rosszulléteket.

Fontos, hogyha volt már valakinek epilepsziás rohama, az lehetőleg kerülje el azt ami kiváltja, mert egy idő után gyakrabbak lehetnek a rohamok. Ezért javasoljuk a fényérzékeny epilepsziásoknak, hogy készülékeinknek csak a fejhallgatóját használják. Tudtunkkal a hang stimuláció ugyanis önmagában nem vált ki rosszullétet. A hatás kicsit később kezdődik, ha csak a hang stimulációt használjuk, de közel olyan hatékony, mint amikor a szemüveget is használjuk.

Tehát epilepsziások csak körültekintéssel és nagy óvatossággal használhatják a fény-hang készülékeket. Lehetőleg kérjék ki orvosuk tanácsát is.

 

Fontos még, hogy a fény-hang stimulációs készülékek használatának "titka" a rendszerességben van. Akinek nem áll módjában a készüléket rendszeresen (terápiától függően akár heti 3-4 alkalommal is) használni, az ne vásároljon ilyen eszközt. Az ő esetében kidobott pénz lenne...